"Brandskyddsföreningens utbildning verkligen håller högsta kvaliteten"

Heta Arbeten® är Brandskyddsföreningens skadepreventionskoncept sedan 1990 med utbildning och certifiering av personer som arbetar med brandfarliga heta arbeten som utförs på en tillfällig arbetsplats. Behörighetsutbildningen finns över hela landet och utförs av våra kvalitetssäkrade instruktörer. Var 5e år genomgår alla instruktörerna en utbildning som ger uppdaterade och förnyade kunskaper för att kunna utbilda hetarbetare med fortsatt hög kvalitet. Förnyelseutbildningen pågå under hösten 2024.

Det här är Rose-Marie Blixt. Hon är en av de huvudinstruktörer som ska utbilda alla instruktörer Heta Arbeten®. Vem är du?

Jag jobbar som brandskyddstekniker på Anticimex men är också, sedan ca åtta år, instruktör Heta Arbeten®. I mitt jobb på Anticimex hjälpa företagskunder med förebyggande brandskydd genom att jag gör en inspektion och hjälper dem så att de har rätt utrymningsmöjligheter och utbildning för sin verksamhet. Jag servar också deras brandsläckare och inomhusbrandposter. Jag erbjuder också Behörighetsutbildning Heta Arbeten®. På fritiden jobbar jag mycket med mitt hem. Jag älskar heminredning, trädgård och mitt växthus.

Vad har varit det bästa med att vara instruktör Heta Arbeten®?

Det bästa med att vara instruktör är att komma ut och få träffa så många olika människor. Att vara den som kan hjälpa hetarbetaren, brandvakten eller den tillståndsansvariga på rätt väg och vägleda dem till rätt beslut i den organisation de jobbar i. När man ska göra ett hett arbete, hur ska jag tänka, vad ska jag göra? Jag får ofta höra kommentarer som “aha, det här var bra att vi fick lära oss, det här hade jag inte riktigt koll på” när de lämnar utbildningen.

Vad skulle du säga är den största utmaningen för en tillståndsansvarig? 

Jag skulle säga att det är att man under arbetet behöver gå ut och titta till arbetet, jag får ofta höra att man struntar i det, men det måste göras. Det är jätteviktigt att man går ut och tittar eftersom situationen kan förändras. Det kan exempelvis bli mer värmepåverkan av att en maskin har gått mer än den brukar och det står något brandfarligt i närheten.   

 

Därför är det viktigt att påminna varandra om hur snabbt förutsättningarna kan förändras under ett arbete och att se specifikt på just den verksamheten och miljö man arbetar i. En tillståndsansvarig behöver ta ansvaret att också vara på plats om det skulle ske något, man får inte bara skriva tillståndet och sedan lämna platsen.  

Varför bör man gå just Brandskyddsföreningens behörighetsutbildning Heta Arbeten®?

Det finns så mycket erfarenhet, statistik, studier och analyser i allting som har hänt, det ligger som nummer ett. Men jag har också en lite rolig historia, jag var på ett företag för att hålla en enklare brandutbildning för en HR-avdelning, och så träffar jag på deras nya underhållschef och han säger att han måste gå Heta Arbeten® just för att han vill arbeta i appen (APP Heta Arbeten®) för att slippa alla papper kring tillståndshanteringen! Eftersom jag är instruktör Heta Arbeten® så gjorde jag den praktiska släckövningen med honom på plats så att han kunde anmälda han sig till ett utbildningstillfälle på distans. Så en av anledningarna att gå Heta Arbeten® behörighetsutbilding är att man får tillgång till den användbara appen och kan skriva tillstånd digitalt, helt kostnadsfritt, den är verkligen klockren!  

Den kunskap som finns inom konceptet och de verktyg som finns, appen och Heta Arbeten® PREMIUM som finns för företag gör att Brandskyddsföreningens utbildning verkligen håller högsta kvaliteten. Så det är helt klart inte svårt att påstå att Brandskyddsföreningen ser till att hetarbetarna får den bästa utbildningen.

Rose-Marie säger avslutningsvis:  

Det är också jätteviktigt att öppna och läsa nyhetsbreven från Brandskyddsföreningen! Det finns en anledning att de mejlen kommer. Det är ett enkelt sätt att hålla sig uppdaterad om nyheter, och om det är något som ändrats. Ibland sker det uppdateringar under vår 5års-period och då får vi informationen via nyhetsbreven, det är jätteviktigt!